Majonnäs.

Majonnäs, grundrecept och som såsbas

  • 2 äggulor
  • 1.5 tsk röd- eller vitvinsvinäger
  • 1.5 tsk dijonsenap
  • 0.5 l matolja
  • Salt
  • 3 msk vatten

Vispa ihop allt utom matolja och vatten. Vispa i matoljan med tunn stråle. Avsluta med att vispa i vatten (för att den inte ska bli superstabbig).

Som ersättning till bearnaise

Tillsätt dragon och körvel (ganska mycket) till din majonnäs, så blir det som en kall bearnaise. Passar bra till gris- & nötkött.

Med saffran till fisk och skaldjur

1 pkt saffran och cayennepeppar.

Med örter, till fisk, kyckling och gärna varmrökt lax

Strimla ner färska örter t.ex. basilika, oregano, timjan i majonnäsen.
Eller, blanda 2 dl färdig majonnäs med finhackad persilja, finhackad basilika och rivet citronskal.

Med tryffel

Majonäs i burk. Droppa i tryffelolja och vispa hårt (elvisp funkar).

Med citron och dill, till lax

  • 1 dl majonnäs
  • ½ rivet citronskal
  • Smaksätt med dill (mycket), salt och peppar

Låt stå i kylen och dra ett par timmar så kommer det smaka ännu mer.

Med curry

Fräs curryn i smör. Låt svalna och blanda sedan med 2 dl färdig majonnäs.

Med bbq, till allt grillat

Tillsätt 2 msk (eller mer) barbecuesås. 


Publicerat

i

Hitta mer av…

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *