- 2 äggulor
- 1.5 tsk röd- eller vitvinsvinäger
- 1.5 tsk dijonsenap
- 0.5 l matolja
- Salt
- 3 msk vatten
Vispa ihop allt utom matolja och vatten. Vispa i matoljan med tunn stråle. Avsluta med att vispa i vatten (för att den inte ska bli superstabbig).
Som ersättning till bearnaise
Tillsätt dragon och körvel (ganska mycket) till din majonnäs, så blir det som en kall bearnaise. Passar bra till gris- & nötkött.
Med saffran till fisk och skaldjur
1 pkt saffran och cayennepeppar.
Med örter, till fisk, kyckling och gärna varmrökt lax
Strimla ner färska örter t.ex. basilika, oregano, timjan i majonnäsen.
Eller, blanda 2 dl färdig majonnäs med finhackad persilja, finhackad basilika och rivet citronskal.
Med tryffel
Majonäs i burk. Droppa i tryffelolja och vispa hårt (elvisp funkar).
Med citron och dill, till lax
- 1 dl majonnäs
- ½ rivet citronskal
- Smaksätt med dill (mycket), salt och peppar
Låt stå i kylen och dra ett par timmar så kommer det smaka ännu mer.
Med curry
Fräs curryn i smör. Låt svalna och blanda sedan med 2 dl färdig majonnäs.
Med bbq, till allt grillat
Tillsätt 2 msk (eller mer) barbecuesås.
Lämna ett svar