Potatismos
- 900 g mjölig potatis
- 3 dl mjölk
- 1 msk smör eller margarin
- salt och peppar
Wallenbergare
- 500 g kalvfärs
- 1 dl vispgrädde
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1/2 dl ströbröd
- 1 msk olja
- Gröna ärtor (och körvel)
- Lingon (och socker)
Sätt ugnen på 150˚C.
Lingon: Blanda de frysta lingonen med sockret i en kastrull och värm så att sockret smälter. Låt svalna.
Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i vatten.
Häll av vattnet från potatisen och vispa till ett lent mos tillsammans med varm mjölk och matfett. Krydda med salt och peppar.
Kalvfärsbiff: Blanda färs, grädde och ägg. Krydda med salt och peppar.
Häll ut ströbrödet på en tallrik. Forma färsen till biffar och panera i ströbrödet. Bryn biffarna i oljan i en stekpanna. Lägg dem
i en ugnsäker form. Sätt in i mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 72˚C.Öppna timer: 15 minuter
Ärter: Hacka körveln.
Koka ärterna 2 minuter i kokande vatten och låt dem rinna av. Blanda dem med körveln.Öppna timer: 2 minuter
Bryn smöret och servera det till ärter, körvel, nystekta biffar, potatismos och lingon.
Lämna ett svar